1 Beregn massefylde af is
Vi fryser ca. 8 dl vand i en mælkekarton. Frys isen et par dage før vi skal bruge den.
Vi vejer isen og beregner rumfanget af isen. Rumfang = længde * bredde * højde
Måleresultater
0,86 g/cm3
0,94 g/cm3
0,91 g/cm3
0,81 g/cm3
0,71 g/cm3
0,89 g/cm3
0,85 g/cm3
0,68 g/cm3
0,82 g/cm3
Vurdering af måleresultater. Der er en måleusikkerhed ved målingen af rumfanget. Det ser ud til, at isklumpen buer lidt udad på siderne. Derfor kan det være svært at beregne det præcise rumfang som en kasse. Vi har målt nogle værdier af massefylden for is. Ser vi bort fra den den mindste og største måling, rammer vi faktisk ret tæt på "tabelværdien" for densiteten af is.
Naturens Univers 7 side 109 fortæller at is har en densitet=massefylde=tæthed på 0,92 g/cm3.
2 Undersøg når is smelter
Hvordan smelter en klump is? Vil den smelte langsomt til at begynde med, fordi den er så kold? Eller vil den smelte lige hurtigt hele tiden?
Hypotese 1 og hypotese 2. To forslag til hvordan isen måske vil smelte.
Isen smelter langsomt gennem hele dagen. I skemaet noterer vi klokkeslet og rest-vægt af isklumpen.
I regneark behandler vi data.
Det ser ud til, at isen smelter ca. 1 gram pr. minut. Hypotese 1 er rigtig.